Arts Collaboratory

Predstavljamo ekosistem 25 srodnih organizacija koje se bave kolektivnim djelovanjem u kulturi.

Arts Collaboratory je ekosistem 25 srodnih organizacija iz Azije, s Bliskog Istoka, iz Afrike i iz Latinske Amerike, koje se bave kolektivnim djelovanjem u kulturi. Organizacije se bave širokim spektrom umjetničkih i upravljačkih praksi koje teže društvenim promjenama, kao i praksama održivosti u sopstvenom kontekstu, u cilju efikasnog rada unutar i izvan sfere umjetnosti. Mreža djeluje kao aktivni ekosistem, u kojem se znanja i sposobnosti udružuju i koriste u procesima kolektivnog organizovanja. Ona predstavlja radikalni eksperiment istraživanja potencijala umjetnosti i društvenog preobražaja kada se omogući susret iskustava, snova i kritičkih promišljanja kulturnih radnika iz cijelog svijeta.

Slika 1

Osnovana 2007. godine i trenutno u trećoj fazi svog postojanja, mreža stremi ka horizontalnoj povezanosti članova. Svaka organizacija se obavezuje na zajedničke etičke principe i doprinosi zdravlju ekosistema putem trouglova od tri organizacije koji nadilaze lokalni nivo. Godišnje skupštine se održavaju naizmjenično u sjedištu svakog člana i na njima se zajednički odlučuje i razmjenjuju se iskustva. Osim toga, ekosistem se obnavlja kroz kolektivne projekte i sastanke manjeg obima pod imenom "bange" koji pozivaju na okupljanje radi prijateljstva, uzajamne podrške, kolektivnog proučavanja određene teme/problema i udruživanja sredstava. Arts Collaboratory je mjesto za vlastitu posvećenost i za zajednički rad u različitim regionima radi formiranja zajednice solidarnosti zasnovane na uzajamnosti, empatiji i ranjivosti. Način na koji mreža razmišlja, ali i živi, zasnovan je na napuštanju metoda rada kojima upravljaju kapital i produktivnost. Umjesto podnošenja izvještaja, članovi učestvuju u kolektivnim i dosljednim studijskim praksama gdje se prioritet daje procesu i otvorenosti nad uspjehom.

Ovi principi dobijaju svoj oblik u skupnim umjetničkim projektima u rasponu od stažiranja, razmjena i istraživanja, do bazične akcije i zajedničkih publikacija širom ekosistema. Na ovakvim projektima se stvaraju alati koji omogućavaju nove kanale stvaralaštva i "radikalnu maštu" koji nadilaze geografske, političke i jezičke podjele.
 

Proces

Arts Collaboratory su 2007. godine osnovale dvije holandske fondacije, DOEN i Hivos, kao program finansiranja i kao platformu za širenje znanja među umjetničkim inicijativama u Africi, Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom Istoku. Cilj je bio pružiti podršku sve većem broju umjetničkih organizacija koje nude alternativu često nedostatnim ili nefleksibilnim umjetničkim scenama u lokalnom kontekstu, te ojačati veze među ovim inicijativama. Uskoro im se priključio Mondriaan Fund, dajući podršku razmjeni između organizacija povezanih u okviru Arts Collaboratory i holandske umjetničke scene. Program Arts Collaboratory je 2013. godine preoblikovan sa izmijenjenom misijom promoviranja održivih, zajedničkih i otvorenih praksi likovne umjetnosti koje doprinose društvenim inovacijama i naglašavaju izgradnju zajednica među članovima koje nadilaze lokalni nivo. Nakon toga su finansijeri odabrali 23 organizacije učesnice koje čine okosnicu zajednice. Da bi se olakšao proces razmjene znanja i izgradnje odnosa unutar mreže, DOEN i Hivos su pokrenuli saradnju sa umjetničkom organizacijom Casco Art Institute u Utrechtu, u Nizozemskoj. 

Faza nakon 2013. godine je usmjerena na izgradnju povjerenja i razmjenu putem susreta uživo kroz skupštine, „šatore“ i institucionalna stažiranja. Na ovim susretima se prave i razvijaju projekti na kojima organizacije učesnice sarađuju. Od 2015. godine, banga susreti su zamijenili prethodne strategije „šatora“ i institucionalnih stažiranja kao metod organizacione skrbi, razmjene znanja i udruživanja sredstava. Nakon skupštine u Senegalu 2015. godine, članovi Arts Collaboratory su se dogovorili da prodube saradnju i da razviju zajedničku viziju, koja je izražena u Planu za budućnost. Uz pomoć Plana za budućnost je dogovorena samouprava i zajednička odgovornost u kojoj se cijeni transparentnost napora i neuspjeha umjesto ušminkanih izvještaja koji zadovoljavaju kriterije napretka, selekcije i ocjenjivanja. U svjetlu ove promjene paradigme, ponovo je razmotren položaj DOEN, Hivosa i Cascoa. DOEN i Casco su postali članovi ekosistema. Hivos za sada ostaje posmatrač, sa interesom da im se eventualno priključi u budućnosti. Ključne oblasti istraživanja u ovom procesu su preispitivanje modela finansiranja; metodologije bavljenja umjetnošću na lokalnom i međudržavnom nivou, uz istovremeno odstupanje od sadašnjih načina rada; te najvažnije, osmišljavanje samoodrživog i otvorenog sistema zajedništva koji nadilazi lokalne granice.

Slika 3

Organizacije učesnice 2013–2018:

32º East | Ugandan Arts Trust, Kampala, Uganda
Al-Ma’mal, Jerusalem, Palestina
Art Group 705, Bishkek, Kirgistan
Ashkal Alwan, Beirut, Liban
Casa Tres Patios, Medellín, Kolumbija
Casco Art Institute: Working for the Commons, Utrecht, Nizozemska
Centre Soleil d’Afrique, Bamako, Mali
Cráter Invertido, Mexico City, Meksiko
Darb 1718 Contemporary Art and Culture Center, Cairo, Egipat
DOEN, Amsterdam, Nizozemska 
Doual’art, Douala, Kamerun
Kër Thiossane, Dakar, Senegal
Kiosko Gallery, Santa Cruz de la Sierra, Bolivija
Kunci Cultural Studies Center, Yogyakarta, Indonezija
lugar a dudas, Cali, Kolumbija
Más Arte Más Acción, Choco, Kolumbija
Nubuke Foundation, Accra, Gana
Waza Contemporary, Lubumbashi, Demokratska Republika Kongo 
Platohedro, Medellín, Kolumbija
RAW Material Company, Dakar, Senegal
Riwaq, Al-Bireh, Palestina
ruangrupa, Jakarta, Indonezija
TEOR / éTica, San José, Kostarika
Theertha, Colombo, Šri Lanka
Visual Arts Network of South Africa, Johannesburg, Južna Afrika