Novi prostor na Grbavici- šansa za uključivanje građana

Dječija kuća (dom pionira Boško Buha)

Naziv objekta: Dječija kuća

Prijašnji naziv: Dom pionira Boško Buha

Adresa: Grbavička bb, 71000 Sarajevo

Godina izgradnje: 1963.

Ranija namjena i aktivnosti: Dom kulture s kino salom, s primarnom funkcijom organizacije vanškolskih aktivnosti iz domena kulture i umjetnosti za djecu školske uzrasti (od 6. do 15. godine života)

Sadašnje stanje: Renoviran i otvoren za javnost 1. septembra 2019.

Godina i mjesec renovacije: Mart 2019.

Investitor renovacije: Općina Novo Sarajevo Vlasnik objekta: Općina Novo Sarajevo

Veličina objekta: 2000 kvadratnih metara sa sljedećim prostorijama, nazvanim "sobama:

Prizemlje:

1. Višenamjenski hol (predvorje), 180 m2 , služi za izložbe, druženje, promocije kao i mjesto u kojem roditelji borave dok su djeca na aktivnostima

2. Mala sala za promocije i predavanja, 120 m2, kapaciteta 80 stolica, namijenjena većim grupama i događajima 3. Velika pozorišna i kino sala, 200 m2, sa 125 sjedećih mjesta i pozornicom od 69 m2, raspolaže velikim kino platnom, modernim kino projektorom, te specijalnom drvenom pozornicom za pozorišne predstave

4. 'Kreativna soba', 100m2, opremljena za teatarske i likovne radionice, uključujući scenografiju, kostimografiju, slikarstvo, kiparstvo, keramiku, itd. Raspolaže s 4 specijalna radna stola i šivaćom mašinom za potrebe kostimografskih radionica

5. Soba za kurseve, 60m2, opremljena s 18 radnih mjesta za polaznike, radnim mjestom za voditelja kursa (uz kompjuter i ostalu el. opremu) te pomoćnim elektro stubovima 6. Biblioteka s galerijom, 115 m2, opremljena sa čitaonicom s 10 mjesta za veću i 4 mjesta za manju djecu. Biblioteku u objektu vodi Biblioteka Grada Sarajeva.

Prvi sprat

1. Soba nauke i inovatorstva, 241 m2, namjena ove prostorije je razvijanja talenata i kreativnosti, te usvajanja novih znanja To je savremeno opremljena prostorija s pomoćnim zidovima za pregradu prostoru, elektro stubovima, s 12 velikih, modernih radnih stolova s vodootpornom radnom površinom, prilagođenim za raznovrsne aktivnosti. Kapacitet ove sobe je  40 sjedećih mjesta a prostorija pruža mogućnost rada sa odvojenim radnim grupama. Opremljena je vrećama za odmor i sjedenje, piši-briši tablama, a uskoro dobija  modernu foto opremu te niz setova za različite radionice iz oblasti nauke i inovatorstva .

2. Baletna sala, 190 m2, plesni i baletni salon s dvije garderobe

3. Velika muzička soba, 41 m2, s moderno izolacijom

4. Dvije Male muzičke sobe sa izolacijom, svaka veličine od 17 m2

5. Administrativni prostor, 60 m2

Što se tiče izdavanja prostora u Dječijoj kući, ono nije predviđeno. Izuzetak mogu biti povremena iznajmljivanja prostora za određene događaje, prezentacije, seminare i slične aktivnosti, kaže Zorica Miličević, direktorica Centra.

Vrijednost projekta: 2,4 miliona KM

domovikulture.ba

O objektu

Dječija kuća je Dom kulture u sarajevskom naselju Grbavica. Obnovljeni objekat nekadašnjeg Doma pionira Boško Buha za građane je otvoren 1. septembra 2019. godine, te je s tim danom i počeo s programom i aktivnostima. Ovaj objekat, koji je od 1992. godine bio devastiran i napušten, danas je savremeno opremljeno zdanje, te raspolaže kino salom, baletnom salom, bibliotekom, te učionicama opremljenim za različite aktivnosti kao što su inovacije i razvoj talenata kod djece. Uz ovo, Dječija kuća ima i dva moderno opremljena muzička kabineta, te malu salu za promocije i predavanja. Prostor je pogodan i za aktivnosti na otvorenom, ima vlastiti parking za uposlenike i goste, a kompletan objekat je prilagođen osobama koje imaju poteškoće u kretanju i služe se invalidskim kolicima.

domovikulture.ba

Svrha objekta

Glavni cilj Dječije kuće je da djeci uzrasta od 6 do 15 godina s područja Opštine Novo Sarajevo i šire, obezbijedi prostor u kojem će provoditi vrijeme prije i nakon školskih aktivnosti, te razvijati vještine i talente u skladu s vlastitim interesima. Programe i aktivnosti Dječije kuće planiraju i sprovode uprava odnosno uposlenici Javne ustanove Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo u čijem sklopu se, prema osnivačkom aktu iz 2001. godine, nalazi i objekat Dječije kuće.  

Aktivnosti

Programske aktivnosti u Dječijoj kući počele su od 1. septembra 2019., a one uključuju časove besplatnog muzičkog obrazovanja pod pokroviteljstvom organizacije Superar, te Pop Rock Školu u kojoj djeca mogu pohađati časove pjevanja, klavira i rock gitare. Uz ovo, u okviru Dječije kuće od 1. oktobra počinje i Dramska akademija za djecu u kojoj se nastava odvija na engleskom jeziku, a pokrenute su i likovna te inovatorska radionica, kao i škola flaute. 

domovikulture.ba

Budući planovi

Planovi uključuju povećanje broja aktivnosti u skladu sa željama i potrebama građana odnosno djece, kao i kino i pozorišnih predstava, te ostalih sadržaja u skladu s kapacitetima Dječije kuće. Uprava ustanove, uz saradnju s odgovornom opštinskom Službom za obrazovanje, kulturu i sport, trenutno priprema poziv za sastanak s direktorima škola u Opštini Novo Sarajevo kako bi ih na ovaj način detaljnije upoznali s radom Dječije kuće. Cilj ovog poziva je povećati broj organizovanih školskih posjeta, te ostvariti bližu saradnju sa školama u Opštini Novo Sarajevo.

Potencijalni akteri i partneri na budućim projektima

Osnovne škole s područja Općine Novo Sarajevo

Nevladine organizacije i udruženja građana koja mogu ponuditi i organizovati edukativne programe i radionice za djecu

Dječiji festivali i festivali s programskim sekcijama za djecu

Istaknuti pojedinci (glumci, muzičari, sportski i plesni treneri, nastavnici, animatori, etc.) koji kroz edukativne radionice i tečajeve mogu obogatiti i unaprijediti rad Dječije kuće

Mapiranje potencijalnih aktera u lokalnoj zajednici koji bi mogli biti zainteresovani za realizaciju aktivnosti u Dječijoj kući

Osnovna škola Grbavica I

Osnovna škola Kovačići

Šumarski fakultet

Ambasada Mađarske

Ambasada Republike Slovačke

Ambasada Republike Indonezije

Ambasada Republike Makedonije

Ambasada Brazila

Ambasada kraljevine Holandije

Ambasada Velike Britanije

Ambasada Republike Bugarske

Britanski savjet

Fondacija Mozaik

Franjevački studentski dom

Franjevački medijski centar "Svjetlo riječi"

Knjižara "Riznica Znanja"

Mjesna zajednica Grbavica I

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine

Ovaj prilog je realiziran u sklopu projekta “NOVI FORMATI- smisao koncepta održivosti u civilnom domenu” Udruženja AKCIJA iz pomoć Heinrich-Böll-Stiftung Bosna i Hercegovina. Prilog producirale Elma Murić i Aida Kalender.