Okupacijom starog kompleksa zgrada, spriječili rušenje

Gängeviertel predstavlja 14 zgrada u istorijskom kvartu u centru Hamburga, kojeg je grupa od 200 umjetnika i aktivista okupirala u ljeto 2009. godine. “Željeli smo ga spasiti od propadanja i rušenja i stvoriti prostor u centru grada Hamburga gdje se kroz umjetnost, kulturu i razgovor, u studijima, stanovima i društvenim projektima, može stvoriti neka nova vrijednost. Kuće i dalje stoje, mi smo još uvijek tu - i nastavljamo raditi svaki dan na našem odredištu.”

Opština koja je vlasnik ovih zgrada, imala je namjeru srušiti ih da bi se izgradili skupi stambeni i poslovni prostori. Umetnici i aktivisti su kreirali inicijativu s ciljem da to spriječe. O tome govori dr. Michael Ziehl, diplomirani inženjer arhitekture, aktivista u ovom centru.

Prostor je iskorišten na veoma raznolik način, za umjetničke i društvene aktivnosti, obrazovanje i stanovanje, a otvoren je i za javnost. Ovo je poseban slučaj jer je Gängeviertel jedan od posljednjih kompleksa izgrada lociranih u gradskom centru koji su uspješno okupirani i transformisani u prostor kulturnih i društvenih aktivnosti.

U Hamburgu postoji još mnogo mreža solidarnosti koje pokušavaju kreirati pritisak na lokalnu zajednicu. Gängeviertel je poseban jer je riječ o kulturnom i umjetničkom projektu koji je odmah insistirao na kooperaciji sa gradskim vlastima, što nije tipično za occupy inicijative.

Kooperativa je organizovana hijerarhijski sa svim demokratskim procesima i strukturama poput upravnog odbora, skupštine, ali istovremeno imamo i neformalnu generalnu skupštinu koja se održava srijednom navečer svake dvije sedmice na kojoj može učestvovati svaki građanin. Zato je ova kombinacija formalne i neformalne strukture posebna za Gängeviertel.

Već neko vrijeme smo u pregovorima sa gradskim vlastima Hamburga da bismo dobili i vlasnička prava nad ovim kompleksom, kako bismo mogli ravnopravnije učestvovati u upravljanju ovim prostorom. Tako da za nekih deset godina možemo imati renoviran i još bolji i ljepši Gängeviertel.

 

Ovaj prilog je realiziran u sklopu projekta “NOVI FORMATI- smisao koncepta održivosti u civilnom domenu” Udruženja AKCIJA iz pomoć Heinrich-Böll-Stiftung Bosna i Hercegovina. Prilog producirali A. Kalender i Z. Ćatić.