Program holandske vlade Creative Twinning

Ministarstvo stranih poslova Holandije obezbijedilo je 5.2 miliona eura za višegodišnja partnerstva između holandskih i stranih kulturnih organizacija kroz Fond Creative Twinning 2018-2020.

Program Creative Twinning nudi kulturnim konzorcijima mogućnost primjene znanja i stručnosti na projekte u zemljama koje graniče s EU. Cilj je kulturu koristiti za promicanje socijalne inovacije i kohezije. Kultura će također ojačati povjerenje i dijalog između Holandije i navedenih zemalja.
 
Sigurnost i stabilnost
Bliska saradnja s kulturnim i kreativnim sektorima u zemljama duž europskih granica pomoći će povećati sigurnost i stabilnost, naročito u zemljama s velikim brojem izbjeglica, migranata i mladih u nepovoljnom položaju. Umjetnici i kreativni poduzetnici često su pokretači lokalnih inicijativa na oblastima poput društvene inovacije i poduzetništva, održivog očuvanja lokalne kulturne baštine, urbanog unapređenja i promicanja dijaloga među skupinama stanovništva. Dosegnuti do mladih ljudi ključni je dio programa.

Enterprise Agency (RVO.nl) iz Holandije odgovorna je za provedbu programa. Financiranje je dostupno konzorcijima koje čine neprofitne organizacije i kompanije u kulturnoj domeni. Sve pojedinosti o programu (uključujući uvjete) možete pronaći na siteu Enterprise Agency.
 


31.08.2018 - 02:00